Kuchnia

Przepisy

Ja zrobiłem to danie z 1kg żołądków ale możecie ja proporcjonalnie zmniejszyć :

*1kg żołądków drobiowych
*4-5 marchewek
*1 seler
*3 pietruszki
*6-7 łodyg selera naciowego
*1 duża cebula
*1 por
* 5 czubatych łyżek mąki
*olej
* 3 łyżki masła
* 3 ziela angielskie
*3 liście laurowe
*sól
*pieprz
*Kasza jęczmienna mazurska
*tłuszcz do kaszy, ja dałem Kaczy bo super smakuje ;)

1) Obierz wszystkie warzywa i pokrój je według upodobania najlepiej nie za grubo ale też nie za drobno;)

2) Oczyść żołądki , podziel je na mniejsze , odkrawaj nadmiary tkanki tłuszczowej oraz usuwaj pozostałości po takiej żółtej błonie która może jeszcze znajdować się na niektórych okazach ;p

3) W garnku rozgrzej olej z łyżką masła i wrzuć cebulę , podsmaż ją na złoto
4) Do cebuli dodaj resztę warzyw i ustwa je na małym ogniu pod przykryciem , niech się tak duszą ok 30 min aż seler naciowy będzie miękki a reszta warzyw też już będzie podduszona i nie taka twarda

5)W tym czasie do miski z żoładkami wsyp 2 łyżki mąki i lekko je w niej obtocz
6) Na rozgrzaną patelnię na średnim ogniu wlej olej , poczekaj aż sie rozgrzeje i wrzuć żołądki , obsmaż je tylko lekko powinno to zająć ok 5 min i zdejmij z gazu
7) Kiedy warzywa będą już uduszone do garnka z nimi wrzuć żołądki i zalej wszystko wodą tak żeby zakryć wszystkie składniki, dodaj ziele angielskie i liosc laurowy i przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok godziny , może 1.15 h , próbuj co jakiś czas czy warzywa i żołądki są już dobre ;)
8) Przez ten czas zrób kaszę , na gazie postaw 2 garnki tak aby jeden dało się włożyć w drugi
8.5) Do większego wlej do połowy wody i wstaw aż się zagotuje
9) Do mniejszego dodaj tłuszcz ok 2 łyżki na szklankę kaszy , poczekaj aż się rozgrzeje i wsyp kaszę , intensywnie mieszaj , dodaj sól i zalej 2 i 1/2 - 3 szkalnkami wody na szklankę kaszy , wstaw na mały ogień aż do czasu kiedy kasza wchłonie cały płyn
10) Wtedy kaszę z małym garnkiem wsadz do tego większego garnka tak aby woda w dużym garnku sięgała mniej więcej do połowy małego ;D - Łaźnia wodna i postaw oba garnki na bardzo małym ogniu ok 20 min wystarczy- wtedy kasza dojdzie powoli i będzie równomiernie miękka i sypka ;)
11)Na patenekę dodaj 2 łyżki masła i kiedy sie rozpuści wsyp 3 łyżki mąki , poczekaj aż mąka zacznie się smażyć i wtedy dodaj do niej małą chochlę wywaru spod żołądków i warzyw , mąka zacznie pęcznieć , dodaj kolejną i rozmieszaj , przenieś zawartośc patelni do garnka z żołądkami i rozmieszaj tak aby powstał sos
12) Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation