Kuchnia

ryby

Wigilijne śledzie - przepis
Składniki:



* 700 g dobrej jakości śledzi typu Matias

* 400 g cebuli

* 2 średniej wielkości marchewki

* 1 garść rodzynek

* 3 pełne łyżki koncentratu pomidorowego (mniej więcej słoiczek o pojemności 200g)

* 1 łyżeczka kremu balsamicznego

* 100 ml oleju

* 1 szklanka wody

* 1 ząbek czosnku

* 2 płaskie łyżki cukru

* 2 liście laurowe

* 3 kulki ziela angielskiego

* 1/2 łyżeczki gorczycy

* sól i pieprz do smaku



Śledzie moczymy przez ok. 2 godziny dwukrotnie zmieniając w tym czasie wodę, a następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki.

Pokrojoną w piórka cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w grube plasterki czosnek podsmażamy na oleju przez kilka minut. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy do nich wodę, koncentrat pomidorowy, krem balsamiczny, liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, cukier oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem na minimalnym płomieniu przez około 10 minut.

Po zdjęciu z ognia do sosu dodajemy rodzynki, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (w okresie zimowym najlepiej wystawić sos na balkon).

Do przestudzonego sosu dodajemy przygotowane wcześniej śledzie, sałatkę przekładamy do słoików lub szczelnie zamykanego pudełka i wstawiamy do lodówki.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation