Kuchnia

ryby

27 sztuk słonych krakersów
50g sera żółtego
pół cebuli
ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/
tuńczyk sałatkowy w oleju
3 jajka
5 łyżek majonezu
pieprz


Treść przepisu:

Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno siekamy, dodajemy 2 łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem.
Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
Krakersy są słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:)

Układamy kolejne warstwy:

warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów
ser z majonezem
warstwa krakersów
masa z tuńczykiem
warstwa krakersów
białka
żółtka

Sałatkę możemy udekorować szczypiorkiem. Po przygotowaniu wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby krakersy zdążyły zmięknąć. Sałatka - ciasto
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation