Kuchnia

tarta

QUICHE Z BOBEM I PIECZONĄ PAPRYKĄ
ciasto:
180g mąki pszennej pełnoziarnistej,
90g masła,
1 jajko,
szczypta soli

farsz:
400g bobu,
2 czerwone papryki,
3 jajka,
200ml jogurtu naturalnego,
100g wędzonego sera (np. oscypek albo rolada ustrzycka),
sól i pieprz,
świeży tymianek

Masło posiekać razem z mąką, do powstałej kruszonki dodać sól, jajko i ewentualnie 1 łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Papryki umyć, osuszyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 40 minut, aż skórka będzie miejscami czarna. Następnie ostrożnie przełożyć papryki do miski. Miskę szczelnie okryć folią spożywczą, aby papryki się zaparzyły. Gdy wystygną, zdjąć z nich skórkę, a miąższ pokroić w paski.
Bób gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą, obrać z łupinek.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty lub tortownicy o średnicy 21-24 cm. Dno gęsto ponakłuwać widelcem. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 minut, aż ciasto zacznie robić się złociste.
Jajka roztrzepać w misce z jogurtem. Dodać starty ser, obrany bób i pokrojoną paprykę oraz łyżeczkę posiekanego tymianku. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Na zapieczony spód nałożyć farsz. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem posypać jeszcze odrobiną tymianku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation