Kuchnia

tarta

Tarta z czerwoną fasolą


Składniki

Ciasto

250 g mąki
125 g zimnego masła lub margaryny
¼ szklanki wody
łyżka oleju
szczypta soli

Farsz

150 g suchej dobrej jakości kiełbasy
puszka czerwonej fasoli
150 g pieczarek

Sos

kilka plasterków drobno pokrojonego żółtego sera
2 jajka
¼ szklanki mleka
150 g kwaśnej śmietany

Przyprawy

pieprz
oregano
sól
odrobina papryki


Wykonanie

Mąkę i posiekane nożem masło mieszamy. Dodajemy wodę, olej i sól i zagniatamy ciasto. Czynność wykonujemy szybko i zdecydowanie, zrobienie ciasta nie powinno nam zająć dłużej niż 10 minut. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie możemy zająć się farszem. Kiełbasę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażamy kilka minut na odrobinie oleju. Dodajemy fasolę i mieszamy. Ser, jajka, mleko i śmietanę mieszamy w osobnym naczyniu. Do sosu dodajemy przyprawy.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wypełniamy nim posmarowane masłem naczynie do tarty. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180˚C piekarnika. Po tym czasie podsmażoną kiełbasę, pieczarki i fasolę nakładamy na podpieczony spód i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
Tartę możemy jeść na ciepło zaraz po upieczeniu, a także już schłodzoną. Możemy ją podawać samą lub na przykład z sosem majonezowo – czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation