Kuchnia

ciekawe wypieki

Makowiec śnieżny
(na dużą blachę podwoić składniki)

Składniki na biszkopt:

- 3 jaja

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć. Piec ok 15 min w 175 st. C.
Masa śmietanowa:

- 300 ml śmietany kremówki

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać.

Masa orzechowa:

- 100 g mielonych orzechów

- 1/4 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki mleka

- 1/2 kostki masła lub margaryny

Mleko zagotować. Zalać mlekiem orzechy, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce przestudzone orzechy.

Dodatkowo:

- 1/2 puszki gotowej masy makowej

- polewa czekoladowa

- płatki migdałowe







Upiec biszkopt. Na jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć podgrzaną w rondelku masę makową. Gdy mak wystygnie, przykryć go tężejącą masą śmietanową. Na masę śmietanową wyłożyć masę orzechową. Polać polewą, posypać płatkami migdałowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation