Kuchnia
Babka
Babka z przypalonym cukrem i mlekiem kokosowym
1/2 szklanki cukru
100 ml śmietanki 30%
1,5 łyżeczki soku z cytryny
3/4 szklanki mleka kokosowego
Cukier wsyp do garnka, postaw na średnim ogniu i czekaj aż się rozpuści osiągając głęboki bursztynowy kolor. Kiedy tak się stanie zdejmij garnek z ognia, wlej śmietanę i mieszaj energiczne. Postaw garnek na ogniu i mieszaj dopóki syrop nie zyska gładkiej konsystencji. Zdejmij go z ognia, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny i zamieszaj. Całość płynu rozdziel na dwie części. Przygotuj ciasto właściwe:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
250 g miękkiego masła
2 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 część kokosowego syropu karmelowego
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól zmieszaj w oddzielnym naczyniu. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Nie przerywając ucierania wbij kolejno jaja. Dodaj esencję waniliową i miksuj jeszcze chwilę. Do otrzymanej masy dodawaj na przemian małymi porcjami składniki sypkie oraz syrop karmelowy nieustannie miksując. Otrzymaną masą napełnij swoją wysmarowaną masłem formę na babę do mniej więcej 3/4 wysokości. Jeżeli zostanie Ci ciasta, napełnij nim formę na muffinki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut*. Wykałaczka zanurzona w cieście powinna wyjść czysta. Upieczoną babkę lekko przestudź, a następnie wyjmij z formy.
Jeżeli masz ochotę, choć nie jest to konieczne (ale głupio by było zmarnować taki smaczny syrop) przygotuj polewę czekoladową:
pozostała część syropu karmelowego
2 łyżki masła
150 g gorzkiej czekolady
Czekoladę posiekaj w możliwie najdrobniejsze kawałki. Przesyp je do miseczki, dodaj posiekane masło i niedbale przemieszaj. Syrop wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Gorącym syropem zalej wcześniej przygotowaną czekoladę. Poczekaj ok 1 minuty, a następnie w środek miseczki włóż widelec. Drobnymi okrężnymi ruchami zacznij łączyć czekoladę z syropem. Kiedy czekolada ładnie zemulguje z syropem wstaw masę na chwilę do lodówki, aby stężała, a następnie rozsmaruj na szczycie wystudzonej babki.
To mógłby już być koniec, ale jeżeli chcesz, aby Twoja babka wyglądała naprawdę spektakularnie, przygotuj ozdobę z karmelu: do garnuszka wsyp 4 łyżki cukru i na wolnym ogniu doprowadź do jego roztopienia. Stanie się do dość szybko, więc nie odchodź od garnka. Kiedy osiągnie głęboki bursztynowy kolor wylej go szybko na papier do pieczenia i rozsmaruj na cienką warstwę. Pozostaw karmel na chwilę aby stężał, a następnie połam na małe kawałeczki, którymi udekoruj babkę.
Smacznego!
* Ja muffinki wstawiłam do piekarnika równolegle z babką. Wyjęłam je tylko nieco wcześniej, po ok. 30 minutach.
Y2Y0Y2ZhMzE6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28+WgQpBCMEM29GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDDwvCCMiISwCdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDwgJB2J9F3hPN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAlqLyo8PTMdeUgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3ZGNlJlGHAdZCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHxZxX31XaQcqaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdEXNzFnc0EGYvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8dUHYHCk5hXmVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0oIxZsNForeWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxACEQNyAzllAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBTABDUMoLmI6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk4NVF1SQxZb3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBZeeEU/Bx0DfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4FEUsMhVYb1I3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=