Kuchnia

Pychotki

Jabłecznik stracciatella


Składniki na prostokątną formę o wym. 20x30cm

Ciasto
130g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
170g cukru
100g miękkiego masła
70g margaryny
1 jajko
2 żółtka

Masa jabłkowa
1,5kg jabłek (u mnie Szampion)
2 łyżki masła
2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym

Masa śmietanowa
500ml śmietany kremówki o zawartości tł. min.30%
250g serka mascarpone
250g jogurtu greckiego
2/3 szklanki cukru pudru
100g płatków czekoladowych
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody

Galaretka pomarańczowa
300ml soku pomarańczowego
1 czubata łyżeczka żelatyny

Dekoracja
bita śmietana
płatki czekoladowe

WYKONANIE

Masa jabłkowa
Umyłam i obrałam jabłka, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o grubych oczkach. Przełożyłam do garnka, dodałam masło i smażyłam na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypałam galaretki w proszku i dokładnie wymieszałam. Smażyłam jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuściły. Odstawiłam do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy.

Ciasto
Utarłam na puch miękkie masło, margarynę i cukier. Nie przerywając ucierania dodawałam najpierw po jednym żółtku, a później jajko. Ucierałam jeszcze kilka minut. Połączyłam oba rodzaje mąki i dodałam do masy. Wymieszałam dokładnie na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełożyłam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadziłam na dnie. Ciasto jest gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175°C
i piekłam na jasnozłoty kolor. U mnie to było 25 minut. Wystudziłam w formie.

Masa śmietanowa
Żelatynę zalałam zimną wodą i zostawiłam do napęcznienia, a następnie podgrzałam do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno.
Utarłam serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodałam ubitą śmietanę i chwilę mieszałam na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie przerywając mieszania wlałam rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypałam płatki czekoladowe i ponownie wymieszałam tym razem szpatułką.
Masę przygotować dopiero wtedy gdy masa jabłkowa będzie już wyłożona na ciasto.

Galaretka
Wlałam do rondelka sok pomarańczowy. Wsypałam żelatynę i odstawiłam do napęcznienia. Po około 5 minutach postawiłam rondelek na gazie i podgrzewałam do rozpuszczenia żelatyny. Sok nie może się zagotować, bowiem żelatyna straci swoje właściwości. Odstawiłam do wystudzenia.

Montaż
Na wystudzony spód wyłożyłam tężejącą masę jabłkową. Wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowałam masę śmietanową i wylałam na jabłka. Wyrównałam i wstawiłam na godzinę do lodówki. Gdy masa zastygła wylałam na nią tężejącą galaretkę i ponownie wstawiłam do lodówki tym razem na całą noc.
Gotowe ciasto pokroiłam na kwadraty o boku 5cm. Udekorowałam bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation