Kuchnia

Pychotki

Orzechowa kostka z karmelem

Potrzebujesz

Biszkopt
75 g mąki
6 jajek
150 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
70 g kruchych ciasteczek z migdałami
50 g orzechów włoskich
2 łyżki ekstraktu rumowego


Masa serowa
100 g cukru
150 ml wody
7 łyżeczek żelatyny
500 ml śmietany kremówki
250 g tłustego sera homogenizowanego
2 łyżki cukru waniliowego
50 g orzechów włoskich


Polewa karmelowa
250 g cukru
150 ml śmietany kremówki
100 g masła
2 łyżeczki żelatyny


Dekoracja
Połówki orzechów włoskich

Kostka-Orzechowa-z-Karmelem-2


Przygotowanie

Biszkopt
Nagrzać piekarnik do 175 stopni, 160 st. w termoobiegu. Orzechy i ciasteczka zmiksować. Jajka rozdzielić, w jednej misce utrzeć żółtka z połową cukru i z cukrem waniliowym. W drugiej misce ubić białka na sztywno, mikserem na wysokich obrotach. Po trochu dodawać resztę cukru cały czas ubijając. Sztywne białka wymieszać z żółtkami, dodać aromat rumowy, zmielone orzechy, ciasteczka i mąkę. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wsunąć do pieca na 30 minut. Ostudzić.


Masa serowa
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić. W rondelku rozpuścić cukier na średnim ogniu na złoto brązowy kolor, zalać 150 ml wody, cały czas mieszając aż karmel się rozpuści. Uwaga, karmel jest bardzo gorący. Wmieszać żelatynę i odstawić do ostygnięcia, nie za długo, inaczej karmel całkiem stężeje. Śmietanę ubić z cukrem na sztywny, biały puch. Orzechy przesypać do blendera i zmiksować. Ser homogenizowany wymieszać z cukrem waniliowym i karmelem, następnie wmieszać ubitą śmietanę i zmielone orzechy.


Polewa karmelowa
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić. W rondelku rozpuścić cukier na średnim ogniu na złoto brązowy kolor, zalać śmietaną cały czas mieszając aż karmel się rozpuści. Wyłączyć palnik, dodać masło, wymieszać, aż masło się rozpuści. Następnie wmieszać żelatynę. Odstawić do ostygnięcia.


Wykończenie
Ciasto biszkoptowe przeciąć wzdłuż na dwa blaty. Dolną część przełożyć z powrotem do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wysmarować połową masy. Położyć drugi blat, wysmarować resztą masy serowej oraz polać ostygniętą polewą karmelową. Wstawić do lodówki na 2 godziny.


Następnie pokroić kostki i udekorować orzechami.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation