Kuchnia

przekąski

Sushi i marynowany imbir -

sushiczas przygotowania: 40 minczas gotowania: 15 min


SUSHI

4-5 arkuszy nori
2 szklanki ryżu do sushi
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 awokado, pokrojone na plasterki
1 marchewka, pokrojona w słupki
kawałek czerwonej kapusty, pokrojonej wzdłuż
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru (użyłam nierafinowanego brązowego)
wasabi
tamari (dla wersji bezglutenowej) lub sos sojowy
marynowany imbir (jeśli nie przyrządzamy domowego)

MARYNOWANY IMBIR

średni kwałek imbiru
¼ szklanki octu ryżowego
1/8 szklanki cukru
½ łyżeczki soli
½ mały burak (opcjonalnie), obrany i pokrojony na kawałki

Przygotowanie
SUSHI

Zacznij od porządnego wypłukania ryżu. Płucz do momentu aż woda zrobi się czysta i potem jeszcze ze dwa razy, dla pewności:).
Włóż ryż do garnka z przeźroczystą pokrywką i wlej 1 ½ szklanki (360 ml) wody. Przykryj pokrywką i doprowadź do zagotowania a potem skręć palnik na małą-średnią moc i powoli gotuj pod przykryciem przez jakieś 10 minut, aż ryż wsiąknie całą wodę. Następnie ściągnij garnek z palnika ale nie ruszaj pokrywki i daj ryżowi dojść przez kolejne 10 minut pod przykryciem.
Gdy ryż się gotuje, zmieszaj 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę sosu sojowego. Mieszaj aż cukier zupełnie się rozpuści.
Gotowy ryż przełóż do dużego żaroodpornego naczynia lub na czystą tacę by w miarę szybko wystygł (niektórzy zalecają nawet wachlowanie ryżu by szybciej wsytygł). Równomiernie polej rozłożony ryż mieszanką octową i przy pomocy drewnianej łopatki lub łyżki delikatnie go rozprowadź po całości ryży wykonując tnący ruch – tak jakbyś chciała/chciał uciąć kawałek moussaki:). Uważaj by nie zgnieść ziarenek ryżu.
KROK 1 Szczelnie owiń matę do sushi (matę bambusową lub grubo złożoną ścierkę) folią samoprzylepną. Połóz matę na stole, na niej umieść arkusz nori świecąca stroną do wierzchu. Weź w dłoń troche ryżu i zacznij rozprowadzadź go po powierzchni nori zostawiając 1 cm margines na samej górze. Rozprowadzaj ryż równomiernie i cały czas dociskaj go do nori by był ładnie ubity. Miej pod ręką małą miseczkę z wodą by wyczyścić posklejane palce.
KROK 2 Ułóż stosik warzyw na dole rolki, na całej jej długości. Ostrożnie by nie napakować za dużo.
KROK 3 Posługując się matą zacznij zwijać rolkę ku górze, cały czas dociskająć ją dłońmi by całe nadzienie ładnie się skleiło.
KROK 4 Gdy dojdziesz do samego końca, umocz palec w wodzie i przejedź nim po czystym marginesie by łatwo skleić rolkę. Zroluj do końca i odłóż na bok. Powtórz ostatnie cztery kroki aż wykorzystasz cały ryż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation