Kuchnia

przekąski

paszteciki drożdżowe z kapustą i kabanosem

Składniki:
na ciasto:

500 g mąki
2 jajka
30 g drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki letniej wody
50 g masła stopionego
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
na nadzienie:
300 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
300 g grubych kabanosów
łyżka oleju
sól, pieprz
dodatkowo:
1 jajko
łyżka maku
łyżka sezamu

Mąkę przesiać do miski. Drożdże i cukier rozmieszać w mleku, wlać do mąki. Dodać sól, wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kapustę. Smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wystudzić.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 4 cm. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i położyć kawałek kabanosa. Zwijać jak roladki i układać na blaszce. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec w 200*C okolo 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation