Kuchnia

kuchnia

Sękacz z tortownicy

SKŁADNIKI:
250 g masła + 1 łyżka do posmarowania tortownicy
1 szklanka cukru
6 jajek
1 łyżka rumu
50 g zmielonych migdałów
1/2 laski wanilii
3/4 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
lukier:
15 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając, a następnie rum, migdały, ziarenka wydrążone z laski wanilii i na koniec oba rodzaje mąki. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. na dnie natłuszczonej masłem tortownicy o średnicy 24 rozsmarowujemy 2 łyżki ciasta i pieczemy 5 minut( moim zdaniem co najmniej 8) w 200 stopniach. Gdy ciasto lekko się przyrumieni, wyjmujemy tortownicę z piekarnika i rozsmarowujemy kolejne 2 łyżki. Ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut ( 8). Powtarzamy te czynności, aż się skończy ciasto. Upieczony i całkowicie wystudzony sękacz wyciągamy z tortownicy.
Robimy lukier ucierając cukier puder z wrzątkiem lub sokiem z cytryny. Smarujemy ciasto i czekamy, aż lukier zastygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation