Kuchnia

gofry

Czekoladowe gofry
Składniki:

40 g kakao E.Wedel
200 g mąki pszennej
5 g proszku do pieczenia
3 g sody oczyszczonej
1 g soli (szczypta)
3 g cynamonu mielonego
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej E.Wedel
50 g cukru kryształu
150 g jajek (3 jajka)
60 g masła
250 ml maślanki
W misce połączyć: kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Dodać maślankę i rozpuszczone masło, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do masy dodać oddzielone od białek żółtka i czekoladę (pokrojoną w drobną kostkę lub startą na tarce). Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę piec (około 4 - 5 minut) w rozgrzanej gofrownicy do momentu uzyskania pożądanej chrupkości. Gofry podawać ciepłe z bita śmietaną, sosem czekoladowym lub z konfitura truskawkową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation