Kuchnia

surówka

Przepis na Sałatka z białej kapusty
Sałatka z białej kapusty i ogórków:

Kapusta biała - 1 główka
Ogórek - 1 sztuka
Koper ogrodowy - 0.5 pęczka
Szczypiorek - 0.5 pęczka
Jogurt grecki - 3 łyżki stołowe/ majonez
Sól - wg. uznania cukier, sok z cytryny-kilka kropel

1. Z kapusty usuwamy kilka wierzchnich, twardych liści. Myjemy i osuszamy, a następnie szatkujemy. Najlepiej jest naciąć główkę do połowy i wyciąć kawałek - tak, jak wycina się bardzo cienki, trójkątny kawałek np. z arbuza. Kapustę opieramy o brzuch, podstawiamy miskę, kapustę podtrzymujemy od dołu ręką, a drugą trzymając ostry nóż szatkujemy. W ten sposób można ją bardzo drobno poszatkować.
2. Poszatkowaną kapustę solimy i odstawiamy na kilkanaście minut.
3. Koperek płuczemy, osuszamy i kroimy.
4. Szczypiorek również płuczemy, osuszamy i kroimy.
5. Kapustę wyciskamy, alby usunąć nadmiar soku.
6. Do kapusty dodajemy koperek i szczypiorek.
7. Dodajemy jogurt oraz pokrojonego w kostkę ogórka.
8. Całość mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation