Kuchnia

surówka

Sałatka z młodej kapusty
Składniki na 4 porcje: 1 mała główka młodej kapusty, pęczek koperku, 3 pomarańcze, kwaśne soczyste jabłko, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu.
Przygotowanie: Kapustę oczyść, opłucz, cienko poszatkuj. Koperek umyj, osusz (kilka gałązek zostaw do dekoracji) i drobno posiekaj. Pomarańcze wyszoruj pod bieżącą gorącą wodą. 2 sztuki przekrój na pół, wydrąż środki, podziel je na cząstki, wykrawając białe błonki i pokrój w kostkę. Z pozostałej pomarańczy wyciśnij sok. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę.
Kapustę wrzuć do miski, lekko posól, ugnieć i odstaw na 15 minut, aby zmiękła. Po tym czasie dodaj do kapusty pokrojony koperek oraz kawałki pomarańczy i jabłka. Przygotuj sos: połącz sok z pomarańczy i cytryny, dodaj miód i oliwę, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę polej sosem, wymieszaj. Podawaj od razu w połówkach pomarańczy, udekorowaną koperkiem. Sałatka jest dobrym dodatkiem do mięs.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation