Kuchnia

surówki , sałatki

Sałatka po tajsku z komosy ryżowej w sosie sezamowo-imbirowym

Składniki (2 duże porcje / 4 mniejsze):

100 g komosy ryżowej suchej (użyłam trójkolorowej);
po 150 g mrożonych brokułów i marchewki;
ok. 4 łyżki mrożonego groszku;
1/2 cebulki (najlepiej czerwonej);
2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych;
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry;
Sos:
sok z 1 limonki;
1 łyżka sosu sojowego;
1 łyżeczka octu;
1 łyżeczka syropu klonowego;
1 łyżka wody;
1 łyżeczka nasion sezamu;
1 cm kawałek startego na drobnych oczkach tarki korzenia imbiru.
Przygotowanie:

Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu. A składniki na sos wymieszać. Brokuły i marchewkę posiekać na drobne kawałki i chwilę podgotować na parze (ok. 5 minut). Cebulkę posiekać i wymieszać z resztą składników oraz polać sosem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation