Kuchnia

Kuchnia zupy

Zupa curry kurczakiem

porcja z kurczaka na zupę ( u mnie 2 filety)
100 gramów ryżu
2 garście włoszczyzny krojonej w paski
1 garść mrożonego groszku
3 łyżki masła
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 pełna szklanka mleka 3.2%
sól, biały pieprz
1 łyżeczka curry
siekana natka pietruszki do posypania

Filety myjemy, kroimy na mniejsze części, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz curry), gotujemy do miękkości, wyjmujemy na talerzyk, uzupełniamy wywar, wsypujemy ryż, warzywa, gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy resztę mleka, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy, gotowe.
Na talerzach posypujemy natką pietruszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation