Święta i uroczystości

Wielkanoc

Jaja faszerowane pieczarkami

6 jaj
20 dag pieczarek
2 łyżki majonezu
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz

Jaja faszerowane – jeden z milszych memu sercu tematów. O tyle przyjemny, że można wymyślić naprawdę sporo rodzajów farszu. Idę o zakład, że ile domów, tyle pomysłów. I zapewne nawet jeśli podobne, to jakimś szczegółem się różnią i smakują inaczej :)

Gotuję jaja, studzę je, obieram, kroję na pół wzdłuż i delikatnie wyciągam żółtka. Obieram pieczarki (teoretycznie można tylko umyć, ale jakoś nie lubię piachu ani torfu zgrzytającego między zębami) i wrzucam je na wrzącą wodę (nie solę jej). Gotuję maksymalnie 5 minut. Odcedzam i jak tylko ostygną, kroję na drobną kosteczkę. Siekam żółtka i dodaję do pieczarek. Jeśli mam świeżą natkę pietruszki, też siekam i dokładam do pieczarek. Dziś akurat miałam suszoną w lecie, więc siekanie odpadło, wsypałam i już. Ilość zależy tylko od Was – ja lubię, kiedy farsz jest dość zielony, więc nie żałuję pietruszki.

Teraz jeszcze majonez, sól i pieprz do smaku. Pozostaje napełnić jaja farszem i podać. Smacznego!
Źródło: http://www.gryzz.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation