Święta i uroczystości

Wielkanoc

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
polędwiczki z rozmarynem, polewane sosem pieczeniowym, na pierzynce z sosu pieczarkowego.

Składniki:
jedna duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe
20 dag pieczarek
śmietana mała 18%
1 cebula
masło, olej
rozmaryn
sól
pieprz
bazie kotki (w wersji wielkanocnej)
Przepis
Polędwiczki marynujemy najlepiej całą noc w soli, pieprzu i rozmarynie (ja użyłem suszonego, gdyż nie miałem świeżego - polecam nabić polędwiczki świeżym rozmarynem). Następnie smażymy polędwiczki na bardzo mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor. Następnie podlewamy polędwiczki wodą i dusimy ok. 1 h.



Gotowe polędwiczki kroimy w medaliony i polewamy sosem pieczeniowym: wystarczy przelać przez sitko sos, a następnie zagęścić go mąką rozrobioną z wodą.

Przepis na sos pieczarkowy:

Najprostszy sos na świecie. Wystarczy na odrobinie oleju podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dać im czas, aby woda odparowała. Po odparowaniu dodajemy troszkę masła i dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę - wszystko razem podsmażamy (można również dodać pokrojonego w cienkie paski pora). Gdy cebulka się zeszkli dolewamy troszkę wody. Dusimy chwilę i zagęszczamy wodą rozmieszaną z mąką. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i przyprawiamy.

Jeżeli przyrządzicie to danie na wielkanoc, całość można udekorować baziowymi kotkami. Niewiele osób wie, że są one jadalne. Mają ciekawy smak. Polecam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation