Święta i uroczystości

Wielkanocne potrawy

Jaja faszerowane szpinakiem – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

jajka
12 szt
Esencja do duszonych warzyw Knorr
1 szt
świeży szpinak
200 g
starty ser żółty
3 łyżki
papryka słodka
1 łyżeczka
gałka muszkatołowa
0.5 łyżeczki
masło
20 g
kiełki
1 łyżka

Jajka ugotowane na twardo to postawa wielu wyjątkowych dań. Spróbujcie jaj faszerowanych szpinakiem i żółtym serem – sprawdzają się na stole wielkanocnym oraz jako składnik tzw. zimnej płyty na przyjęciach towarzyskich, które zorganizujesz w domu. Tak przygotowane jaja z powodzeniem można przechowywać nawet dwa dni w lodówce, więc zrobione wcześniej, możesz wyjąć je na śniadanie nawet w pracowite dni w środku tygodnia. Koniecznie podaj do nich kremowy i aromatyczny dressing, np. serowy, czosnkowy lub ziołowy. Faszerowane jajka poza doskonałym smakiem wyróżnia także piękny wygląd – połówki jajek z zieloną kulką farszu, ułożone na kiełkach lub sałatach to bardzo efektowna przystawka. Odrobina cierpliwości, konieczna przy nakładaniu farszu do białek, z pewnością się opłaci.
Rozwiń
Krok 1
Jaja faszerowane szpinakiem – krok 1
Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka.
Krok 2
Jaja faszerowane szpinakiem – krok 2
Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle.
Krok 3
Jaja faszerowane szpinakiem – krok 3
Dodaj do szpinaku Esencję do duszonych warzyw Knorr i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia.
Krok 4
Jaja faszerowane szpinakiem – krok 4
Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Jaja faszerowane szpinakiem – krok 5
Farsz nakładaj na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation