Kuchnia

na obiad

Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

duży kawałek oczyszczonej polędwicy wieprzowej
600 g
cebula pokrojona w piórka
1 szt
ząbki czosnku w łupince
3 szt
liście laurowe
2 szt
gałązki świeżego tymianku
1 szt
wytrawne białe wino
1 szklanka
miód
3 łyżki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
60 g
ocet
2 łyżki
bulion drobiowy
250 ml
imbir w proszku
1 łyżeczka
suszone morele
50 g
posiekana natka pietruszki
2 łyżki
sól i pieprz

Krok 1
Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem – krok 1
W żelaznym rondlu rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia. Na mocnym ogniu obsmaż polędwicę wraz z cebulą i czosnkiem w łupince. Dopraw ją solą i pieprzem. Pozostaw ją na wolnym ogniu na 5 minut, by się zezłociła.
Krok 2
Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem – krok 2
Dodaj miód i obracając mięso regularnie, pozwól, by miód się delikatnie skarmelizował. Następnie deglasuj go dodając ocet. Po chwili wlej białe wino, dodaj imbir, tymianek i listki laurowe. Następnie dolej bulion, przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. W ten sposób zachowasz pełny smak potrawy „spod smażenia” – będzie on wykorzystany w sosie.
Krok 3
Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem – krok 3
Wyjmij polędwicę. Dorzuć do rondla suszone morele i pozwól, by sos redukował się przez kilka minut.
Krok 4
Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem – krok 4
Polędwicę pokrój w grube plastry i z powrotem włóż je do sosu. Posyp wszystko natką pietruszki. Serwuj z purée z ziemniaków lub innych warzyw, np. batatów. Bon appétit!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation