Kuchnia

na obiad

Gdy w brzuchu burczy... : Gołąbki w liściach botwinki

Składniki na gołąbki:
duże liście z dwóch pęczków botwinki
500 g mielonego mięsa z indyka
½ szklanki gotowanej białej fasoli (mała puszka)
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżka cząbru
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
½ szklanki bulionu lub wywaru warzywnego
1 łyżka masła

W garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki octu i na pół minuty wrzucić do niej liście botwinki. Liście powinny lekko zmięknąć. Wyjąć je na papierowy ręcznik i osuszyć.

Do mielonego mięsa z indyka dodać białą fasolę, kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy (czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki, cząber, ocet balsamiczny, domowy pieprz ziołowy, sól). Wszystko dokładnie wymieszać.

Kolejno faszerować liście botwinki: na liściu, blisko nasady kłaść porcję mięsnego nadzienia, boki liścia zwijać do środka, po czym rolować je (podobnie jak zwija się krokiety).
Na patelnię wlać bulion i dodać łyżkę masła, ciasno układać obok siebie gołąbki. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około pół godziny.

Gołąbki w liściach z botwinki podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką lub ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation