Kuchnia

ciasta bez pieczenia

Biały puch - VIDEO – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

spód
herbatniki
300 g
Kostka do pieczenia Kasia
125 g
mleczna czekolada
1 opak
wierzch
biała czekolada
3 opak
śmietana 36%
600 ml
cukier puder
2 łyżki
żelatyna
2 łyżki
wiórki czekoladowe
1 opak

Krok 1
Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.
Krok 2
Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.
Krok 3
Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.
Krok 4
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź.
Krok 5
Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową.
Krok 6
Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.
Krok 7
Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.
Krok 8
Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation