Kuchnia

ciasta bez pieczenia

Ekspresowe Tiramisu - Przepis - Smaker.pl

Składniki

16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów
1 niepełna szklanka (200 ml) mocnej kawy
3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki (20 g) cukru pudru
kakao naturalne do posypania

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Przygotowanie

1) Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem.

2) Biszkopty namaczać w kawie z dodatkiem amaretto i układać po dwa na dnie każdego słoika lub szklanki.

3) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu. Przełożyć warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów i zakończyć dwiema łyżkami kremu.

4) Tak przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h.

5) Przed podaniem obficie posypać kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation