Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wielkanocne jajka faszerowane: klasyczne


Klasyczne jajka faszerowane na ciepło
5 jajek
łyżeczka masła
łyżeczka gęstej śmietany 36%
spora łyżka natki lub drobno posiekanego szczypiorku
sól morska
sporo pieprzu
kilka łyżek bułki tartej
łyżka masła i oleju do smażenia

Jajka ugotuj na "półmiękko" - mają mieć lekko ścięte, ale jeszcze trochę płynne żółtko. To tak jakby odjąć ok 1-2 minut z czasu gotowania jajek na twardo. W trakcie gotowania woda powinna lekko bulgotać, a nie silnie wrzeć, żeby skorupki nie popękały. Ugotowane jajka wyjmij z wrzątku i wystudź zalewając lodowatą wodą.
Całkiem zimne jajka w skorupkach należy rozkroić na dwie połówki. Połóż jajko na desce i przytrzymując je, uderz nożem z małymi ząbkami w taki sposób, by skorupka lekko pękła. Tym samym ząbkowanym nożem, bez naciskania, przekrój jajko na dwie równe połówki. Najłatwiej jest przekrajać jajko wzdłuż (od niedawna mam do ich podawania takie foremki, w których najlepiej mieszczą się jajka krojone w poprzek). Jeśli skorupka nieco się ukruszy przy krojeniu, nic nie szkodzi. jak mawiała moja babcia "z tego się nie strzela" :)
Wyjmij delikatnie białka i żółtka ze skorupek i przełóż do sporej miski. Używając tłuczka z dziurkami do ziemniaków lub widelca, rozgnieć jajka na drobno - dzięki temu, iż żółtka pozostały płynne, masa będzie się bardzo ładnie łączyć. Do masy jajecznej dodaj łyżeczkę masła, śmietanę i dopraw solą do smaku, dodaj sporo świeżo mielonego pieprzu i drobno posiekany szczypiorek. Wymieszaj całość i spróbuj - masa ma być wyraźnie pikantna. Teraz dodaj do niej 1-2 łyżki bułki tartej, by stała się bardziej zwarta. Używając łyżeczki napełniaj połówki jajek masą tak, aby nieco wystawała. Każdą połówkę zanurz w pozostałej bułce tartej tak, by całkiem przykryła masę jajeczną.
Smaż ok 3-4 minut na maśle z odrobiną oleju, wykładaj przecięciem na papierowe ręczniki, by nieco odsączyć tłuszcz, a potem układaj przecięciem do góry na półmisku, który nadaje się do zapiekania.
Tuż przed podaniem wstaw półmisek do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj ok 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation