Kuchnia

Przekąski

Tatar z jajka


pumpernikiel z masłem
plaster pomidora
2 jajka
1/2 niedużej cebuliki
kilka gałązek szczypiorku
1 nieduży ogórek kiszony
2 łyżeczki majonezu
1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
sól
pieprz
sałata
suszony pomidor z oliwy
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka umieścić w zimnej wodzie, ugotować na twardo (8 minut od zagotowania).
2. W ugotowanych i obranych jajkach oddzielić żółtka od białek, drobno posiekać każde z osobna.
3. Cebulę, ogórka i szczypior również posiekać drobno (nie mieszać ze sobą).
4. Białka wymieszać z majonezem, doprawić solą.
5. Żółtka wymieszać z musztardą.
6. Na talerzyku/miseczce umieścić krążek pumpernikla a na nim plaster pomidora.
7. Używając ringu (można go wyciąć z pustej plastkikowej butelki po napoju 0,5) tworzyć piramidkę składników - cebulkę, żółtka, ogórka, białka, szczypiorek.
8. Posypać pieprzem, dekorować suszonym pomidorem, sałatą, szczypiorem. Chłodzić do momentu podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation