Kuchnia

Przekąski

Szaszłyki czosnkowo-ziołowe z pieczywa
Składniki :

1 bagietka ( ja użyłam małych podłużnych bułek jak do hod-dogów, można użyć zwykłego chleba, świetny będzie też czerstwy )
1 i 1/2 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia ( można użyćmniej, zależy to jaką ilością pieczywa dysponujemy )
2 ząbki czosnku
zioła : suszone oregano, bazylia ( w oryginale siekana pietruszka, jednak uważam, że aromatyczne suszone oregano i bazylia lepiej tu pasują ) ilość zależy od własnego uznania.
sól, pieprz

Bagietki kroimy w 2 cm plastry a następnie przekrajamy je na pół w kształt półksiężyca.

Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do oliwy razem z ziołami i przyprawami. Mieszamy. Zanurzamy każdy kawałek bagietki w oliwie i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Opiekamy na grilu z dwuch stron aż sie zrumienią. Jakiś 5-10 minut. W zależności jak bardzo jest rozgrzany grill.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation