Kuchnia

filet z boczkiem

Pasztet
Składniki

1 cebula
2 łyżki smalcu
500 g boczku wieprzowego
ok. 700 g łopatki wieprzowej
100 g wołowiny
300 g wątróbki drobiowej
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
3 liście laurowe
ok. 10 kulek jałowca
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
1 czubata łyżeczka soli
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
2-3 szklanki wody
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
niecała łyżeczka pieprzu mielonego
kromka chleba, bułki lub mała kajzerka
2 jajka
Krok 1.

Cebulę kroję drobno i podsmażam na smalcu.
Jak zrobić pasztet
Krok 2.

Mięso kroję na mniejsze części, dorzucam (bez wątróbki) do cebuli i chwilę podsmażam.
Jak zrobić pasztet
Krok 3.

Dodaję warzywa, zalewam wodą i dodaję wszystkie przyprawy.
Jak zrobić pasztet
Krok 4.

Duszę ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Jak zrobić pasztet
Krok 5.

Wtedy dorzucam wątróbkę i jeszcze chwilkę razem gotuję, jednak tak, by wątróbka pozostała różowa.
Jak zrobić pasztet
Krok 6.

Mielę mięso dwa razy, to ważne, bo wtedy jest gładkie.

Miele również warzywa i namoczoną w sosie po gotowaniu bułkę.

(PS: Ja zawsze wyjmuję po jednym kawałku mięsa z wywaru i wkładam do maszynki, a potem w tym wywarze moczę pieczywo i delikatnie je odciskam)
Jak zrobić pasztet
Krok 7.

Dodaję jajka, gałkę muszkatołową, mielony pieprz i troszkę soli. Mieszam dokładnie.

Jeśli wykorzystaliście inne mięsa, np. chudsze to polecam dodać jeszcze 1-2 łyżki smalcu.
Jak zrobić pasztet
Krok 8.

Formę smaruję masłem, wysypuję tartą bułką i napełniam mięsem.

Ugniatam i równam dokładnie. Z wierzchu delikatnie posypuję tartą bułką.

Wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piekę ok. godziny, aż będzie rumiany z wierzchu. Potem studzę, po schłodzeniu kroję i podaję. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation