Kuchnia

ciasta

Lekkie ciasto czekoladowe bezglutenowe.

SKŁAD­NI­KI na 10 por­cji:
3 duże dojrzałe banany
125 g gorzkiego kakao
50 g orzechów włoskich
50 g mąki kokosowej.

PRZEPIS:
1. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na papkę.

2. W robocie kuchennym wymieszaj kakao, mąkę i banany. Odpowiednio wyrobiona masa powinna utworzyć lepką, dość elastyczną kulę ciasta.

3. Do ciasta dodaj orzechy w dużych cząstkach. Jeśli wolisz, możesz je rozdrobnić (posiekać albo np. rozetrzeć w moździerzu). Wmieszaj orzechy w ciasto, ugniatając je dłońmi.

4. Płytkie ceramiczne naczynie (tu: o wymiarach 17×17 cm) wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia), przełóż masę na papier, wyrównaj dłońmi i starannie dociśnij. Ważne, by masę rozprowadzić równomiernie, tak by była możliwie równej grubości w całym naczyniu.

5. Naczynie z ciastem wstaw na noc do lodówki.

6. Wyjmij papier z ciastem z naczynia i ostrym nożem potnij ciasto na porcje (tu: 10 sztuk po ok. 50 g). By porcje były ładniejsze, możesz odciąć nierówne zewnętrzne krawędzie.

Dojrzałe banany są wystarczająco słodkie, ale jeśli wolisz słodsze smaki, możesz dodać 1-2 łyżki cukru lub miodu.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation