Kuchnia

Kuchnia

Ciasto z kremem kawowym
Składniki

Biszkopt

3 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

200 g masła
1 łyżka kawy mielonej
3 łyżki wódki (lub innego alkoholu)
4 łyżki cukru pudru

Poncz

0,25 szklanki ciepłej wody
3 łyżki alkoholu

Polewa

100 g mlecznej czekolady
20 g masła

Wykonanie

Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Gdy piana jest już wystarczająco sztywna, dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy do piany po jednej łyżce mąki z proszkiem, delikatnie mieszając. Blachę (w moim przypadku była to krótka keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180º C piekarnika, po upieczeniu pozostawiamy biszkopt na 10 minut w otwartym piekarniku. Zwykle na tę porcję mąki robię biszkopt z 4 jajek, tym razem jednak ze względu na mniejszą blachę zrobiłam z 3 i również wyrósł doskonale.

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Wcześniej kawę zalewamy wodą (około pół filiżanki). Lekko przestudzoną kawę dodajemy do masła. Ja dodałam zarówno zmielone ziarna jak i sam napar. Ilość dodanej kawy wedle upodobania, należy kontrolować smak kremu. Wlewamy alkohol. Robimy to również stopniowo uważając, aby krem się nie zwarzył. Jeśli krem wydaje się za mało słodki, można zwiększyć ilość cukru.

Upieczony ostudzony biszkopt kroimy na 3 części. Dolną część ponczujemy, wykładamy krem, przykrywamy kolejną częścią, ponczujemy, znowu krem i ostatni kawałek ciasta. Pozostałym kremem smarujemy brzegi ciasta.

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto z kremem kawowym bardzo dobrze smakuje z filiżanką kawy i w dobrym towarzystwie :) Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation