Kuchnia
ciasta
Aksamitny sernik kokosowy z mascarpone :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne
Pyszny kokosowy sernik na bazie ricotty i mascarpone. Ricottę możecie śmiało zastąpić zwykłym trzykrotnie mielonym twarogiem sernikowym, ale mascarpone jest tu kluczowy. To on sprawia, że sernik ma konsystencję aksamitnego kremu i rozpływa się w ustach. Idealnym dodatkiem okazała się bita śmietana aromatyzowana lekką nutką likieru kokosowego.
Po prostu niebo w gębie, dawno nie jadłam nic równie smacznego. Polecam!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):
150 g herbatników
50 wiórków kokosowych
1 łyżka kakao
50 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru
Składniki na sernik:
250 g serka mascarpone
250 serka ricotta lub twarogu sernikowego
120 g cukru
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50-80 ml likieru kokosowego Malibu
Składniki na krem:
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
1 łyżka cukru pudru
1-2 łyżki likieru kokosowego Malibu
1 łyżka wiórków kokosowych
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową.
Masło stopić w rondelku, dodać cukier i odstawić, żeby się rozpuścił. Herbatniki umieścić w woreczku foliowym, owinąć ściereczką i rozkruszyć wałkiem do uzyskania konsystencji piasku. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i kakao, dodać masło i jajko i wszystkie składniki połączyć. Powinna wyjść konsystencja mokrego piasku, ewentualnie można dodać łyżkę lub dwie mleka.
Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy dokładnie dociskając, a następnie wstawić do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie w misce ubijać wszystkie składniki masy twarogowej do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Wyjąć tortownicę z podpieczonym spodem i wlać na nią masę twarogową. Wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut w 180°C, aż masa się zetnie. Wyjąć, przesunąć nożem wzdłuż brzegów, odstawić na kratkę do ostudzenia.
Gdy sernik wystygnie, wyjąć go z formy, obrócić wierzchem do dołu za pomocą deski lub talerza przyłożonego od góry i usunąć folię. Wyłożyć na talerz lub paterę i wstawić do lodówki, żeby się schłodził przez minimum godzinę.
Po tym czasie Wiórki wsypać na suchą patelnię i podsmażyć na złoto cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Odstawić, żeby wystygły.
Łyżeczkę żelatyny zalać 3-4 łyżkami wrzątku i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wciąż ubijając dodać cukier i Malibu. Następnie łyżkę śmietany wymieszać w ciepłej żelatynie i dopiero przelać żelatynę do reszty śmietany (cały czas ubijając, żeby nie potworzyły się grudki).
Bitą śmietaną udekorować sernik. Wierzch oprószyć wiórkami, porządnie schłodzić w lodówce.
Smacznego!
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