Kuchnia

ciasta

CIASTO UCIERANE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

Składniki:

2 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 szklanka maślanki
1/3 szklanki oleju
2 jajka
cukier waniliowy
2 łyżki proszku do pieczenia



Kruszonka:

½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
1/3 kostki masła

1 szklanka jagód (wymieszać z łyżką mąki pszennej)

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem, następnie wlać maślankę oraz olej, wszystko razem zmiksować na koniec dodać pozostałe składniki czyli cukier waniliowy, mąkę oraz proszek do pieczenia.

Wszystkie składniki kruszonki wymieszać tylko do połączenia się produktów, powinny powstać małe grudki.
Blaszkę wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, na nie wyłożyć jagody, a wierzch posypać kruszonkę,

Piec ok. 50 w 180 C, po upieczeniu udekorować lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation