Kuchnia

Kulinaria

Makaron z pomidorami i tuńczykiem

200 g makaronu
3 pomidory
garść listków bazylii
oliwa
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
mały słoik tuńczyka w oliwie
garść orzeszków piniowych
parmezan


Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pomidory, zmiażdżony czosnek i tuńczyka.
Dusić chwilę, aż smaki się połączą, doprawić pieprzem i solą.
Dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Dodać listki bazylii, zostawiając kilka do dekoracji.
Makaron wymieszać z tartym parmezanem.
Przełożyć na talerz, posypać orzeszkami piniowymi,
polać oliwą i ozdobić kilkoma listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation