Kuchnia

Kulinaria

Penne z oliwkami i słodką papryką

SKŁADNIKI (na 3 porcje)

300g makaronu penne lub podobnego
1 słodka czerwona papryka (pokroić w talarki i usunąć gniazdo nasienne)
60g wydrylowanych zielonych oliwek (pokroić w plasterki)
2 ząbki czosnku (posiekać lub zmiażdżyć)
35g parmezanu (zetrzeć)
175ml śmietany
garść posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól

1) Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy i zostawiamy na durszlaku, żeby trochę przestygł.

2) Do dużej miski wsypujemy pokrojone oliwki, paprykę, czosnek, natkę pietruszki i starty parmezan. Zalewamy śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem.

3) Przestudzony makaron wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy śmietanowy sos z warzywamy i wszystko mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation