Kuchnia

Zapiekanki, lasagne

Zapiekanka z bakłażanów i kaszy jaglanej

Składniki:
ok. 4 dużych porcji lub 6 średnich, pieczemy w 180 st. przez 20 min, i następne 10 min

BAZA
- 4 duże bakłażany pokrojone w plastry
- 6 dużych lub 8 średnich pomidorów sparzonych i obranych ze skórki
- cebula
- 2/3 ząbki czosnku
- ulubione zioła np. prowansalskie, tymianek, bazylia, oregano itp.
- sól/pieprz
- dobry tłuszcz do duszenia (u mnie masło klarowane lub dobrej jakości olej rzepakowy)
- świeża bazylia

"SOS" JAGLANY
- 1 szklanka ugotowanej (wg tej metody) kaszy jaglanej czyli niespełna 1/2 szklanki suchej
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- ulubione zioła np. prowansalskie, tymianek, bazylia, oregano itp. oraz odrobina chilli
- 2/3 łyżki oliwy z oliwek
- sól/pieprz

Zaczynamy od pomidorów, które należy sparzyć wrzątkiem i obrać se skórki (bardzo pomocne przez polaniem pomidora wrzątkiem jest lekkie nacięcie go na "dupce" w kształcie "x", a następnie polanie gorącą wodą). Z tak przygotowanych pomidorów wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy pomidory na mniejsze kawałki.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Bakłażana kroimy w średnio grube plastry i układamy na dużej blasze, wkładamy do piekarnika na ok. 20 min, pieczemy, aż zmięknie.

W międzyczasie w garnku, z grubym dnem na łyżce dobrego tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, ulubione przyprawy i dusimy, aż pomidory będą się rozpadać i stworzą coś na podobieństwo sosu.

Ugotowaną kaszę jaglaną, mleko roślinne, zioła, oliwę z oliwek oraz sól/pieprz blendujemy na gładką masę.

Żaroodporne naczynie, które posłuży nam za naczynie, w którym zapieczemy nasze danie smarujemy dobrym tłuszczem. Układanie zaczynamy od warstwy bakłażanów, na nie kładziemy warstwę sosu, następnie warstwę liścii bazylii, a na to warstwę "sosu" jaglanego. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania zapasów. Na koniec posypujemy wszystko liśćmi bazylii, które nadają całemu daniu "to coś".

Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika, na kolejne pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, czekamy na gości/dzieci/męża i odgrzewamy kiedy przyjdzie właściwy moment :)

http://dzikinasladowca.blogspot.com/2014/01/zapiekanka-z-bakazanow-i-kaszy-jaglanej.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation