Kuchnia

Nieprzyzwoite Śłodkości

Kremowy sernik z suszonymi śliwkami w rumie


Składniki

Spód

100 g płatków owsianych
2 łyżki kakao
4 łyżki miodu
80 g masła

Masa serowa

1 kg sera trzykrotnie mielonego
400 g mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
100 g suszonych śliwek
4 łyżki rumu

Wykonanie

Śliwki zalewamy rumem. Płatki owsiane mieszamy z kakao i wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch polewamy miodem i wszystko zapiekamy przez 15 minut w 190ºC, studzimy i blendujemy na proszek. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy roztopione masło i układamy na spód okrągłej formy do pieczenia (średnica ok. 20 cm) wyłożonej papierem. Podpiekamy 10 minut w 170ºC. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z jajkami i mlekiem słodzonym. W razie potrzeby możemy dodać również cukier, ponieważ sernik przygotowany zgodnie z przepisem nie jest zbyt słodki. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, na wierzch układamy pokrojone śliwki. Sernik przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 50 minut w 170ºC. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy ciasto jeszcze 5 minut. Sernik studzimy w piekarniku, przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation