Kuchnia

Nieprzyzwoite Śłodkości

Jaglany krem piernikowy/ słoik 500 g

200 g pierniczków bez nadzienia lub ciasteczek korzennych typu Pepparkakor lub Speculoos
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
200 g namoczonych suszonych daktyli
70 ml wody (w której moczyły się daktyle)
2 łyżki przyprawy korzennej (przepis na domową przyprawę)

Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy taką ilością wrzącej wody, aby je przykryła. Odstawiamy na minimum godzinę (u mnie moczyły się przez noc).
W naczyniu malaksera umieszczamy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, pokruszone pierniczki, przyprawę korzenną, daktyle i wodę po daktylach (70 ml).
Całość miksujemy blenderem na gładki krem.
Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation