Święta i uroczystości

WIELKANOC

Marynowane jajka

Czas przygotowania: 8 godzin

Składniki:

6 wiejskich dużych jajek
2 duże buraki
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
majonez
koperek i kiełki do przybrania

Wykonanie:

Buraki kroimy w plastry, wkładamy do garnka, dodajemy wodę, ocet i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i
gotujemy przez 10 minut. Wywar odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, a jak wystygną obieramy. Wkładamy do buraczanego wywaru i odstawiamy w
chłodne miejsce na 7 godzin.
Po tym czasie jajka wyjmujemy, osuszamy, kroimy na pół. Układamy na talerzu, ozdabiamy majonezem i zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation