Święta i uroczystości

WIELKANOC

Naturalne barwniki do pisanek | DOROTA.iN

Jak zabarwić jajka na niebiesko czerwoną kapustą

Gotujemy jajka na twardo.
1/2 główki czerwonej kapusty gotujemy w 1 l wody przez 30 minut. Przelewamy przez sitko do miski, liście możemy wykorzystać np. do sałatki albo bigosu.
Do gorącej wody z kapusty dodajemy 2 łyżki soli i 2 łyżki białego octu spirytusowego.
Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia niebieskiego (intensywny kolor wymaga leżakowania jajek w barwniku przez całą noc).
Jak zabarwić jajka na żółto kurkumą

Gotujemy jajka na twardo.
Do miski wlewamy 1,5 litra wrzątku, dosypujemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli i dolewamy 3 łyżki białego octu spirytusowego.
Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia żółtego (intensywny kolor wymaga leżakowania jajek w barwniku przez ok. 2 godziny).
Jak zabarwić jajka na brązowo liśćmi cebuli

Liście zewnętrzne cebuli dość gęsto ułożone w 1-litrowym naczyniu przekładamy do większego garnka i zalewamy 1 litrem wody.
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy liście, do zabarwionej wody dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki białego octu spirytusowego.
Wkładamy surowe, wyczyszczone wacikiem nasączonym w occie jajka i gotujemy przez 15-25 minut, aż do uzyskania pożądanego odcienia brązu.
Alternatywną metodą zdobienia jajek z wykorzystaniem cebuli jest wzór marmurkowy.

Jak zabarwić jajka na różowo burakami

Gotujemy jajka na twardo.
Do garnka wlewamy 1 l wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków.
Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki białego octu spirytusowego.
Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia różowego (najlepiej prezentują się jajka jasnoróżowe).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation