Kuchnia

przepisy

Sernik z rosą

Składniki:

Spód z ciasta:
* 1 szklanka mąki
* 120 g cukru
* 120 g margaryny
* 1 jajko
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szczypta soli

Masa serowa
* 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President)
* 4 jajka
* 4 żółtka
* 1 szklanka cukru
* ¾ szklanki oleju
* 2 szklanki mleka
* 2 budynie waniliowe

Piana na wierzch
* 4 białka
* ½ szklanki cukru

Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.

Wyjmujemy z piekarnika, i spokojnie oczekujemy na pojawienie się słodkiej rosy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation