Kuchnia

Food

Brownie z kaszy jaglanej z jagodami goji i kokosem

Brownie z kaszy jaglanej

100 g kaszy jaglanej
ok. 100 g cukru brązowego
2 jajka
2 łyżki oleju kokosowego
50 ml mleka
2 łyżki kakao
100 g czekolady (deserowa, mleczna lub gorzka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
płatki kokosowe
jagody goji

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu –

Jak ugotować kaszę jaglaną na mleku w wersji light?

Po prostu gotujemy kaszę na wodzie, a pod koniec gotowania, gdy kasza wchłonie całą wodę, to dolewamy mleka i pozwalamy mu się zagrzać a kaszy dojść. Ale po kolei
Najpierw kaszę prażę na suchej patelni, do momentu aż zacznie wydzielać przyjemny zapach. Mieszajcie ją cały czas, bo inaczej się spali. Następnie zalewam ją wrzątkiem, odcedzam i dopiero wtedy wrzucam do gotującej się wody. Wodę zwykle biorę na oko, ale tak na oko zwykle jest to objętościowo 2 razy więcej wody niż kaszy – jeśli wody okaże się za dużo to ją odlewam przed dodaniem mleka, jak za mało to albo dolewam wody albo już samego mleka daję trochę więcej i dłużej z nim gotuję.
Gdy kasza:
– wchłonie całą wodę i jest prawie miękka to dolewam mleko i gotuję jeszcze kilka minut
– jest prawie miękka, ale wody jeszcze jest dużo, to odlewam wodę, dodaję mleko i gotuję jeszcze kilka minut
W czasie gotowania z mlekiem dodaje cukru, miodu lub stewii. Jak dam więcej mleka mam bardziej zupę, jak mniej to kasza ma bardziej stałą konsystencję – tą drugą wersję wolę.


Do miski wrzuć przestudzoną kaszę, cukier, kakao i mleko. Zmiksuj blenderem, dodaj cukru jeśli jest dla Ciebie za mało słodkie.
Dodaj jajka, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekaną czekoladę i jagody goji. Przelej do formy wyłożone papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu jagodami goji i płatkami kokosowymi*.
Piecz w temperaturze 170 st. C. przez ok. 40 minut.

*jagody goji podczas pieczenia tracą swój kolor, więc sugeruję pozostawienie części jagód i posypanie nimi brownie po pieczeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation