Kuchnia

Food

Ciasto marchewkowe z mąki gryczanej - bądź fit [PRZEPIS] - strona: 3 - Kobietkowo.pl
Składniki:

340 g cukru
2 jajka
250 ml oleju
335 g mąki gryczanej
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki powideł
350 g startej marchewki na dużych oczkach (2-3 sztuki)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru

Foremka dowolna tortownica 24 cm albo keksówka
W misce mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Ubijamy jajka, gdy będą już lekko podbite wsypujemy cukier i ubijamy aż zrobią się białe a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej i dorzucamy powidła, miksujemy do połączenia.Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę a na koniec dodajemy marchewkę. Całość przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-50 minut.
Polewa: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami i ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się woda, mieszamy do rozpuszczenia.Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto. Dodatkowo wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi albo drobno pokrojonymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation