Kuchnia

kawiarnia

PLACKI Z RICOTTY Z BANANAMI

SKŁADNIKIOKOŁO 15 SZTUK:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g serka ricotta (twarożku, w kubeczku)*
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła lub oleju
około 1/4 szklanki mleka
2 banany

PRZYGOTOWANIE
W większej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem. Połączyć składniki z dwóch misek w gęstą jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, wyrównać powierzchnię i smażyć na średnim ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione przez około 2,5 minuty. Gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wcisnąć w ciasto po 2 plasterki banana.
Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, tak jak poprzednio lub trochę krócej.

PROPOZYCJA PODANIA
cynamon / syrop klonowy / SOS KARMELOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM / śmietana

WSKAZÓWKI
* do kupienia w każdym supermarkecie, można też spróbować z gładkim słodzonym lub niesłodzonym serkiem np. homogenizowanym lub zmielonym twarogiem jak na sernik. Można też użyć jogurtu greckiego.
Placki z ricotty z bananami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation