Kuchnia

kuchnia

Składniki na ciasto:
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
2 żółtka
20 dag masła
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Polewa orzechowa:

125 g masła
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich (dodałam orzeszków solonych z puszki - były mało słone)
Krem 1:

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem (w sumie 80 g)
Krem 2:

1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (300 g)
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części. Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy o wymiarach 25 x 35 cm (lub nieco większe), wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (blat z orzechami warto piec chwilę dłużej).

Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie.

Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny.

Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć goracy budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation