Kuchnia

kuchnia

Pizza orkiszowa

Składniki:
Ciasto
- mąka orkiszowa - 3 szklanki
- drożdże - 20g
- mleko - 3/4 szklanki
- cukier brązowy - 1 łyżeczka
- oliwa - 2 łyżki
- woda
- szczypta soli

Dodatki:
- pierś z kurczaka
- oliwki
- ser Mozzarella
- papryka czerwona
- koncentrat pomidorowy
- roszponka
- oregano, bazylia, pieprz

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rozczyn: mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, oliwę, rozczyn oraz ciepłą wodę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste, formujemy kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie grillujemy na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy pizze roszponką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation