Kuchnia

Zupy

Koperkowa zupa wileńska

Zupa koperkowa jest prosta do wykonania, a przy tym niedroga. Robiąc kluski lane należy jednak uważać, aby ciasto nie było zbyt gęste (powinno mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego), inaczej kluseczki wyjdą nam zbyt twarde.

Koperkowa zupa wileńska

1 pęczek włoszczyzny
1 łyżka masła
2 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki posiekanego koperku
1/2 szklanki śmietany
sól

Włoszczyznę oczyść i umyj. Zagotuj 1.5 l wody, posól, włóż warzywa, ugotuj wywar. Odcedź. Przygotuj lane kluski: mąkę wsyp do garnka, wbij jajka, dolej trochę wody. Mieszaj, aż powstanie gładkie, raczej rzadkie ciasto. Zagotuj bulion warzywny, cienką strużką wlewaj ciasto. Gdy lane kluseczki wypłyną na wierzch, zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, posiekany koperek i śmietanę. Krótko podgrzej razem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation