Kuchnia

Zupy

ZIMOWA MINESTRONE Z MAKARONEM

oliwa
kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku
2 łodygi selera naciowego
pokrojone w krążki
2 pokrojone w krążki marchewki
100 g fasolki szparagowej
pokrojonej w kawałki
drobno posiekany ząbek czosnku
1 czerwona cebula
drobno posiekana
1 nieduży por
2 puszki pomidorów (całych lub krojonych)
pół młodej cukinii
puszka fasolki czerwonej lub białej
niepełna szklanka Międzybrodzkiego Makaronu 4-jajecznego Muszelka
natka pietruszki bazylia
tymianek
sól
pieprz
ostra papryka
starty parmezan.


ZIMOWA MINESTRONE Z MAKARONEM

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa - fasolkę szparagową, cukinię i pomidory - zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation