Kuchnia

ciasta

placek z bezą i orzechami

Składniki ciasta:

1/2 kg mąki
25 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
1 słoik powideł
1 szklanka cukru
20 - 25 dag orzechów włoskich

Składniki kremu I:

25 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
sok z jednej cytryny


Składniki kremu II (zrobić jeden lub drugi krem, dziś robiłam ciasto z kremem II):

25 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe
kieliszek likierowy rumu (ew. inny alkohol)


Wykonanie:

Zagnieść ciasto z mąki, żółtek, masła, cukru pudru, proszku do pieczenia i amoniaku rozpuszczonego w śmietanie. Schłodzić. Podzielić na dwie części, rozwałkować do dwóch równych foremek. Każdą porcję rozwałkowanego ciasta posmarować powidłami. Ubić pianę gęstą i lśniącą z 1 szklanką cukru, rozłożyć równo do dwóch foremek, każdą porcję posypać orzechami. Piec w rozgrzanym do 200 °C piekarniku przez 20 - 25 minut.

Jeśli wybieramy masę II z kremem budyniowym (tak jak ja), z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń i ostudzić go przykrywając folią spożywczą. W tym czasie utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Do masła dodawać partiami budyń, a na koniec po troszeczku, bardzo powoli rum.

Jeśli wybieramy krem I, należy jajka ubić z cukrem pudrem (można na parze, po zdjęciu z pary ubijać do wystudzenia i zgęstnienia masy). Masło utrzeć, dodać do niego powoli ubite jajka, a następnie bardzo powoli sok z cytryny.

Krem (I lub II) włożyć na jeden z placków, przykryć drugim. Całość schłodzić (najlepiej dobę!).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation