Kuchnia

Niam

Moje Wypieki | Słodkie drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem

Składniki na 10 sztuk bułeczek:

160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
30 g masła, roztopionego
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych

Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części (około 65 g każda), formując z nich kulki.

Każdą część rozwałkować na placuszek.

Na wierzchu posmarować nadzieniem.

Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.

Następnie naleśnik złożyć na pół.

Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.

Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.

Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).

Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia - powinny podwoić objętość. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wyjąć, wystudzić ma kratce.

Składniki na orzechowe nadzienie:

200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
100 g brązowego cukru
80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation