Kuchnia

kulinaria

Pomarańczowa babka piaskowa

Składniki:

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMP. POKOJOWEJ

200g masła
3/4 szklanki cukru pudru lub cukru drobnego do wypieków
5 jajek
sok z jednej soczystej pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
150g mąki pszennej
120g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
na lukier:

szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny
mleko (2-3 łyżki)
skórka kandyzowana z pomarańczy


Wykonanie:

Mąki i budyń wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, kolejno wbijać jajka, po każdym dokładnie miksując do połączenia. Dodać 1/3 składników suchych, sok i skórkę z pomarańczy, kolejną 1/3 suchych, śmietanę i resztę mąki.

Masę przełożyć do formy na babkę (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną) Lekko wyrównać. Piec około 45 minut w temp. 180oC. Po 40-tej minucie sprawdzać patyczkiem czy już się dopiekła, aby jej zbyt mocno nie wysuszyć. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić formę jeszcze na parę w chwil przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z formy.

Lukier wymieszać z sokiem, dodawać mleko ucierając, do uzyskania lukru o gęstości jogurtu. Polukrować babkę, obsypać skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation